Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΧΕΛΜΟΣ – ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 2355m. SOTA SV/PL-169 ΔΕΥΤΕΡΑ 23/12/2013

SV3GLI/P ON SV/PL-169 ΧΕΛΜΟΣ 2355m.
Για χρόνια τώρα λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα συνηθίζουμε να επισκεπτόμαστε τον Χελμό και να πραγματοποιούμε μια αλπική ανάβαση στην κορυφή του.
Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί της Δευτέρας για να αποφύγουμε τον συνωστισμό των επισκεπτών στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. 

ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 2355m.
Με το που παρκάραμε έφτασαν τα πρώτα λεωφορεία από Αθήνα με σνοουμπορντάδες και σκιέρ καθώς και πάμπολλα Ι.Χ που συνέχιζαν να καταφθάνουν στο τεράστιο πάρκινγκ. 
Το χιόνι είναι λίγο στα κάτω πλατό, μόνο για παιχνίδι μικρών αλλά και μεγάλων. Οι πίστες είναι κλειστές έκτος από την Στύγα 2. Όλοι κατευθύνονται εκεί. Οι αναβατήρες ( Lift)πάνε γεμάτοι. 

ΓΙΑΝΝΗΣ 

Εμείς εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός ότι οι κάτω πίστες δεν λειτουργούσαν και ανεβήκαμε μέχρι το πάνω Σαλέ σχεδόν μόνοι μας. Από εκεί και ύστερα συνεχίσαμε την πορεία δίπλα και έξω από την Πίστα Νεφέλη (Στύγα 2) για λόγους ασφαλείας και κανονισμών. Οι σκιέρ κατεβαίνουν θεαματικά ανάλογα με το επίπεδο τους, από αργά έως γρήγορα σαν σφαίρες. Βέβαια οι τούμπες πάνε σύννεφο, η Στύγα 2 δεν συγχωρεί λάθη. Οι σνοουμπορντάδες με τα χέρια ελεύθερα τραβούν και βίντεο με τις κάμερες τους.
ΕΠΑΝΩ ΚΑΜΠΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΤΑΝΗ

                                                    
Με τον Γιάννη μπροστά, φτάσαμε γρήγορα και προσεκτικά μέχρι το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος. Μια στάση για ανασύνταξη δυνάμεων και από την γνώστη πλέον σε εμάς διαδρομή κατηφορίσαμε προς την στάνη και τον Επάνω Κάμπο. Εκεί βάλαμε τα κραμπόν για λόγους ασφαλείας αφού οι μπότες ίσα που άφηναν αχνάρι. 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΨΗΛΗ  ΚΟΡΥΦΗ 2355m.
Μέσα σε λίγα λεπτά ανεβήκαμε εύκολα στην Ψηλή Κορυφή 2355 μ. Ο καιρός είναι κάλος, παρά τις μετεωρολογικές προβλέψεις που έδιναν να χαλάει από τα δυτικά. Μόνο ένα Site Καιρού είχε κάνει σωστή πρόβλεψη.

SV3GLI/P ΣΤΗΝ ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 2355m.  ΧΕΛΜΟΣ
Ξεκίνησα να κάνω κλήσεις για SOTA στα VHF, δεν απάντησε κανείς, η επομένη κίνηση ήταν να στήσουμε την κεραία βραχέων. Ο χώρος είναι λιγοστός στην Ψηλή Κορυφή του Χελμού. Έτσι όλα έγιναν με προσεκτικές κινήσεις. Όσο για τον ιστό τον κρατούσε ο Γιάννης με τα χέρια, δεν έχεις να τον στηρίξεις κάπου. Πραγματοποίησα γρήγορα τις επαφές, τελειώσαμε τα μαζέψαμε και κολατσίσαμε κατάκορφα.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ SOTA!
Κουβεντιάζαμε για τις φετινές ποσότητες χιονιού συγκριτικά με πέρσι την ίδια εποχή, έχει λιγότερο χιόνι γενικά και τα περάσματα της διαδρομής ήταν εύκολα. Έχουμε χειμώνα μπροστά και το σίγουρο είναι ότι τα χιόνια θα πέσουν.

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΦΩΤΟΓΙΑΦΙΑ ΤΟΥ ΧΕΛΜΟΥ
Πήραμε το μονοπάτι του γυρισμού προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, που γίνεται χαμός στην πίστα και στα Σαλέ. Πραγματικά πανέμορφο να βλέπεις στο λευκό την πολυχρωμία των Σκιέρ.
Ένα αναψυκτικό στο Σαλέ, λίγες στιγμές ξεκούρασης και αναχώρηση για Τρίπολη, αρκετά για φέτος.